Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu (SS) nedir?
SS sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. Tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir. SS olan bazı erkeklerde sertleşme hiç olmayabilir.

SS hayatı tehdit eden bir bozukluk değildir, ancak sizin ya da partnerinizin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir.

SS ne kadar yaygındır?
SS her yaş grubunda ve etnik kökende erkekler arasında sık rastlanan bir durumdur. SS gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır.

SSye ne neden olur?
Kalp hastalıkları SS için sık görülen nedenlerden biridir. Diğer nedenler şunlardır:
Şeker hastalığı (Diyabet)
Penis ya da pelvik bölgede sinir hasarının olması
Testosteron seviyesinin düşüklüğü
Parkinson benzeri nörolojik hastalıklar

Kardiyovasküler hastalıklar ve SS
SS ve kalp damar hastalıkları, obezite, sigara içmek, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve egzersiz eksikliği gibi benzer risk faktörlerini paylaşırlar. Kan akımı ile ilgili problemler sertleşme fonksiyonunu da etkileyebileceği için SS, kalp hastalığının bir erken bulgusu olabilir. Bu nedenle SS olan erkekler kalp hastalığı açısından değerlendirilmek için doktora başvurmalıdır.

İdrar sorunları ve SS
SS genellikle idrar sıklığı, gece idrara çıkma gibi belirtiler ile ilişkilendirilir. Bu belirtiler genellikle iyi huylu prostat büyümesi (BPB) ile ilişkilidir. Bu üriner belirtilerin SS’ye sebep olup olmadığı belirsizdir, ancak genellikle idrar sorunları ağırlaştıkça SS de ağırlaşır.

SS için psikolojik risk faktörleri
Birçok psikolojik durum SS ile ilişkilendirilmiştir. Bunlar arasında aşağıdakiler sayılabilir:
Anksiyete
Depresyon
Öz yetersizlik hissi
Özgüven düşüklüğü
Duygularını tarif edememek
Stres

Erkek ve kadın arasındaki etkileşimin nasıl olacağına dair fikirler de SS’ye sebep olabilir. Bu fikirler aşk ve cinsellik ve erkek ile kadın için uygun olmayan rol modelleri ile ilgili gerçeklikten uzak beklentileri içerebilir. SS doğru ilerlemeyen veya tatminin olmadığı bir ilişkinin bazen nedeni bazen de sonucu olabilir. Çoğunlukla bunlardan hangisinin önce başladığını belirlemek zordur.

Sertleşme Sorununun Tanısı

Sertleşme sorunu (SS) doğru tedaviyi alabilmeniz amacıyla nedeninin ne olduğunun anlaşılması için doğru tanının konulmasını gereken bir problemdir.

SS’nizi aile hekiminizle veya üroloğunuzla görüşmek rahatsız edici olabilir ancak bunu yapmanız önemlidir. Birlikte sizin için en uygun tedavi yönteminin ne olduğuna karar verebilirsiniz.

Bu bölüm doktorunuzun sizin durumunuzu değerlendirirken kullanacağı birtakım testleri içermektedir. SS’nin tanısı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir.

Tıbbi öykü
Hekiminiz genel sağlık durumunuzu anlamak için tıbbi öykünüzü alacaktır. Tıbbi öykünüz kapsamında doktorunuz mevcut durum dışında sizde olabilecek başka problemlerle ilgili sorular da sorabilir.

Doktorunuz size şunları sorabilir:
Herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınız
Sigara içip içmediğiniz
Ne zaman ve ne kadar alkol tükettiğiniz
Çok kahve veya alkol içip içmediğiniz
Düzenli olarak keyif verici madde kullanıp kullanmadığınız
Daha önce ameliyat geçirip geçirmediğiniz
Herhangi bir kalp probleminizin olup olmadığı
Hormonlarla ilgili bir bozukluğunuzun olup olmadığı
Herhangi bir psikolojik probleminizin olup olmadığı

Cinsel öykü
Doktorunuz size cinsel hayatınızla ilgili sorular da soracaktır, bunlar çok özel olabilir ancak doğru tanı ve tedavi için şarttır. Bu soruların bazıları şunlar olabilir:
Önceki cinsel ilişkilerinizin durumu
Mevcut cinsel ilişkileriniz
Mevcut duygusal durumunuz
Sertleşme problemleriniz ne zaman başladığı
Sertleşme problemlerinizin ne kadar uzun sürdüğü
Özellikle SS için daha önce başka bir doktora gidip gitmediğiniz
Daha önce SS ile ilgili tedavi alıp almadığınız
Doktorunuz, sabah uyanınca olan ve cinsel uyarı ile olan sertleşmelerin sertliğini ve süresini tarif etmenizi isteyecektir. Doktorunuz ayrıca uyarılma, boşalma ve orgazm ile ilgili problemlerinizin olup olmadığını da soracaktır.
Görüşmelere varsa cinsel partnerinizle birlikte katılmanız faydalı olacaktır.

Fizik muayene
Doktor penisin ve testislerin anormalliklerini değerlendirmek için tam bir fizik muayene yapacaktır. Kalp hastalıklarını değerlendirmek için doktor kan basıncınızı ve kalp ritminizi ölçecek ve kolesterol seviyenizi ölçmek için de kan testi isteyecektir. Doktorunuz parmakla makattan muayene yaparak prostatın boyutunu, şeklini ve kıvamını hissedecek . Şeker hastalığını değerlendirmek üzere doktor kanda şeker seviyesinin ölçümü için bir test isteyebilir. Testosteron seviyenizin ölçülmesi de gerekebilir. Bunların hepsi kan testiyle yapılmaktadır.

Kalp ile ilgili risk değerlendirmesi
SS ile kalp hastalıklarının birbiri ile yakın ilişkisinden dolayı doktor tanının bir parçası olarak genellikle kalp ile ilgili bir risk değerlendirmesi yapar. Doktorunuz sizi “stres testi” gibi kalp ile ilgili özel testler açısından ileri değerlendirme için bir kardiyoloğa sevk edebilir.

Diğer testler
Bazı durumlarda başka testleri de yapmak gerekebilir. Bunlar SS’nin ilk değerlendirmesinde sık kullanılan testler değildir ve sadece doktorunuzun kişisel durumunuzu değerlendirirken ek bilgilere ihtiyacı olması halinde gereklidir.
Gerektiğinde doktorunuz sizi ileri değerlendirme için bir nöroloğa, bir psikiyatriste, bir androloğa veya bir endokrinoloğa sevk edebilir.

Tedavisi
Sertleşme sorunu (SS) sık görülen bir sorundur. Hayatı tehdit etmemesine rağmen, hayat kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Kalp hastalığı gibi başka durumlarla ilişkili olabileceği için doğru tedaviyi almanız önemlidir. SS için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur, sizin durumunuza en uygun tedavi seçeneğini doktorunuzla tartışın.

Eğitim ve çiftlerin değerlendirilmesi

Tedavinin önemli bir bölümü, bu durumu ve yakın ilişkiniz üzerinde oluşturabileceği sonuçları anlamaktır. SS tedavisi için doktorunuz genellikle fiziksel ve psikolojik yaklaşımların bir kombinasyonunu önerir. Sadece fiziksel belirtileri tedavi etmektense psikolojik yaklaşımları da içeren tedavilerin daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu yaklaşımın, bekâr hastalarda veya partnerin müdâhil olmadığı durumlarda da etkili olduğu görülmüştür.

Eğer ciddi bir ilişkideyseniz tedavi tipini partnerinizin de onaylaması, nasıl işlediğini bilmesi ve bunu konuşabiliyor olmanız yararınıza olacaktır.

Unutmayın ki, tedavi sizin durumunuza özel olarak planlanır ve başkalarında işe yarayan tedaviler sizde her zaman işe yaramayabilir.
SS’yle ilişkili başka bir sağlık sorununuz varsa doktorunuz sizi bu konuda değerlendirilmek ve ileri tedavi için bir uzmana sevk edebilir.

Yaşam tarzı önerileri
Genel sağlık durumunuzun iyileştirilmesi şikâyetlerinizin azalmasını sağlayabilir. Doktorunuz size, sigarayı bırakmanızı, daha az alkol tüketmenizi ve düzenli egzersiz yapmanızı önerecektir.

Şahsi durumunuza göre doktorunuz, beslenme düzeninizi ayarlamanızı önerebilir. Bu durumu öncelikle doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Genel bir kural olarak şeker, tuz ve yağlı yiyeceklerden fakir beslenmeye gayret edin.

Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri

Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5I) SS tedavisinde kullanılan bir ilaç grubudur. Bu ilaçlar penisteki damarların düz kaslarında gevşeme sağlayarak kan akımını artırırlar. Cinsel uyaran olmadan sertleşmeye neden olmazlar.
Onaylanmış 4 çeşit PDE5I vardır:
Sildenafil
Tadalafil
Vardenafil
Avanafil
PDE5I’lar SS için en çok reçete edilen ilaçlardır. Tüm PDE5I çeşitleri eşit derecede etkili olabilir. Hangi ilacın sizin için daha iyi olduğu ne sıklıkla cinsel ilişkiye girmek istediğinize ve kişisel tecrübelerinize göre değişir.
SS’nin tedavisinde PDE5I’ların çok etkili olması sebebiyle piyasada birçok taklit ilaç mevcuttur. Bu ilaçların satışı onaylanmamaktadır, zehirli olabilirler ve sağlığınızı bozabilirler. SS için ilaç kullanmadan veya satın almadan önce mutlaka doktorunuzla veya sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun.

Sildenafil
Bilinen en eski PDE5I’dır ve hap olarak satılır. 25, 50 ve 100 mg’lık dozlarda satışa sunulur. İhtiyaçlarınıza göre doz ayarlaması yapılabilir. İlacı içtikten 30 – 60 dk sonra etkilerini hissetmeye başlarsınız. Etkisi 12 saate kadar devam edebilir. Sildenafil içmeden hemen önce yağlı gıdalarla beslenirseniz ilacın etkisi azalır.

Tadalafil
Tadalafil, hap olarak satılır. 5, 10 ve 20 mg’lık dozlarda bulunur. İhtiyaçlarınıza göre doz ayarlaması yapılabilir. İlacı içtikten 30 dk sonra etkilerini hissetmeye başlarsınız. 2 saat sonra en etkin düzeye gelir. Etkisi 36 saate kadar devam edebilir. Diğer PDE5I’lara kıyasla yediklerinizin Tadalafil’in etkinliğine etkisi yoktur.

Vardenafil
Hap olarak veya çözünebilir tablet olarak satılır. 5, 10 ve 20 mg’lık dozlarda satışa sunulur. İhtiyaçlarınıza göre doz ayarlaması yapılabilir. İlacı içtikten 30 dk sonra etkilerini hissetmeye başlarsınız. Vardenafil içmeden hemen önce yağlı gıdalarla beslenirseniz ilacın etkisi azalır.

Avanafil
Avanafil en yeni PDE5I’dır. 50, 100 ve 200 mg dozlarında bulunabilir. İhtiyaçlarınıza göre doz ayarlaması yapılabilir. İlacı içtikten 15 – 30 dk sonra etkilerini hissetmeye başlarsınız. İlaçla birlikte yiyeceğiniz herhangi bir şey ilacın etkisini geciktirebilir.

Yan etkiler
PDE5I’lar baş ağrısı, ciltte kızarıklık, mide ekşimesi, burun tıkanıklığı ve sersemlik hissi yapabilir. Vardenafil görme değişikliklerine, Tadalafil ve Avanafil ise sırt ve kas ağrılarına sebep olabilir. Tüm bu yan etkiler siz ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra geçer.

PDE5I’lar etki etmezse ne yapılabilir?
PDE5I’ların size faydalı olmadığını düşünüyorsanız öncelikle bu durumun nedenini belirlemeniz gerekir. Bunun için şu soruları cevaplamalısınız:
En az 4 farklı zamanda bu ilacı kullandınız mı?
İlacın maksimum dozunu kullandınız mı?
İlacı aldığınızda yeterli cinsel uyaran var mıydı?
İlacın etkisini göstermesi için yeterince beklediniz mi?
Cinsel uyaranı başlatmadan önce çok mu beklediniz?
En yüksek doz ve doğru PDE5I kullanmanıza rağmen fayda görmüyorsanız, diğer olası tedavi alternatiflerini doktorunuzla konuşun.

Topikal tedavi

Topikal tedavi nedir?
Topikal tedavi ilaçların deriye uygulanması anlamına gelir. Bunlardan ilki penis ucundan yerleştirilen bir ilaçtır. İkincisi ise penis ucunda, üretranın dış açıklığına uygulanan krem formunda bir ilaçtır.

Topikal tedavileri ne zaman düşünmeliyim?
Alprostadil, sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan ve bilinen bir ilaçtır. Alprostadil kremin en önemli avantajı sistemik yan etkilerin çok nadir görülmesi ve diğer ilaçlar (örneğin, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan veya heparin, warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla) ile birlikte kullanımında herhangi bir kısıtlama olmamasıdır.

Yan etkiler nelerdir?
İntraüretral alprostadiline bağlı en sık görülen yan etkiler genellikle kan basıncı düşüklüğünün eşlik ettiği sersemlik hissi ile bölgesel ağrıdır.  Üretral kanama ve üriner sistem enfeksiyonları bazı hastalarda gözlenebilir.

Topikal alprostadilin yalnız,  peniste kızarıklık, peniste yanma ve acı hissinin olduğu bölgesel yan etkileri nedeniyle avantajlıdır. Sistemik yan etkiler çok nadir görülür.

Alprostadili kullanmanızın güvenli olduğundan emin olmak için, doktorunuza şu durumlardan herhangi biri sizde varsa söyleyin:
kan pıhtısına bağlı geçirilmiş olay öyküsü,
kalp hastalığı, yüksek kan basıncı (hipertansiyon),
kanama veya pıhtılaşma bozukluğu; veya
kan yoluyla bulaşabilecek bir hastalık (hepatit veya HIV gibi)
Bu ilacın cinsel aktivitede bulunduğunuz partnerinize geçmesini önlemek için prezervatif kullanın.

Vakumlu Sertleşme Cihazı

VED nedir?
Vakumlu sertleşme cihazı (VED), silindir şeklinde bir cihazdır ve penisi çevresinden sıkan bir lastik veya silikon halkası bulunur. VED, sertleşmeyi ve bunun korunmasını sağlar.

Ne zaman VED kullanmayı düşünmeliyim?
PDE5I’lar etkili olmadığı zaman VED düşünmelisiniz. Aynı zamanda PDE5I kullanamıyorsanız veya SS için ilaç kullanmak istemiyorsanız da VED’leri alternatif bir tedavi olarak düşünebilirsiniz.

VED Ne zaman önerilmez?
Pıhtı önleyici ilaç kullanıyorsanız veya bir pıhtılaşma bozukluğunuz varsa VED kullanmanız önerilmez.

VED’lerin yan etkileri nelerdir?
VED’ler rahatsızlık hissi verebilir, orgazm sırasında boşalmayı zorlaştırabilir, penis derisinde morarmaya ve hissizliğe yol açabilir. Daraltıcı halkayı 30 dakikadan fazla tutmak penis derisinde ciddi hasara yol açabilir.

Şok dalga tedavisi

Şok dalga tedavisi nedir?
Vücut dışı şok dalga tedavisi (ESL) sertleşme fonksiyonunun iyileştirilmesi için çok düşük yoğunluklu odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar halinde penise verildiği bir tedavidir. Birden fazla seans halinde uygulanır ve gerekirse tekrarlanabilir.

ESL, SS için araştırılmakta olan yeni bir tedavi yöntemidir. Standart bir tedavi seçeneği değildir. SS tedavisi için özel ESL cihazları gerekir. Doktorunuzla ESL tedavisinin size uygun olup olmadığını ve gittiğiniz hastanede uygulanıp uygulanamayacağını görüşün.

ESL’yi ne zaman düşünmeliyim?
Hafif düzeyde SS’niz varsa ve PDE5I kullanmak istemiyorsanız doktorunuz ESL önerebilir. Ancak ESL’nin şu anda standart bir SS tedavisi olmadığını unutmayın.

Nasıl etki eder?
ESL penis dokusunda küçük çaplı bir hasar meydana sebep olur. İyileşme sürecinde yeni kan damarları oluşur ve penise giden kan akımı artmış olur. Bu durum, sertleşme sağlama ve bunu devam ettirme kapasitesini artırır.

İntrakavernöz enjeksiyonlar
İntrakavernöz enjeksiyon nedir?
İntrakavernöz enjeksiyonlar SS tedavisi için penis içerisindeki süngerimsi dokuya damarların açılması amacıyla ilacın enjekte edildiği bir tedavi seçeneğidir.

Ne zaman intrakavernöz enjeksiyonları düşünmeliyim?
İntrakavernöz enjeksiyonlar, ilk aşamada uygulanan yaşam tarzı değişiklikleri veya PDE5I’lar işe yaramadığında başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Her ne kadar çoğu erkek penisine iğne yapılması fikrinden korksa da bu tedaviyi seçen kişiler, enjeksiyonun sağladığı faydalar karşısında küçük bir iğne deliğinin çok da önemli olmadığını kısa sürede fark etmektedir.

İntrakavernöz enjeksiyonlar nasıl etki eder?
İntrakavernöz enjeksiyonda kullanılan ilaçlar penisin damarlarının düz kaslarında gevşemeye yol açarak kan akımını artırırlar. Böylece enkjeksiyondan 10 – 15 dk sonra cinsel uyaran olmasa dahi sertleşme gerçekleşir.

İntrakavernöz enjeksiyonu nasıl yaparım?
Üroloğunuz size kendinize nasıl enjeksiyon yapacağınız konusunda muayenehanesinde eğitim verecektir. Bazı durumlarda partnerinizin de eğitim alması gerekebilir. Eğitim sırasında ürolog size uygun dozu da belirler.

Enjeksiyonun yapılacağı yer önemlidir. Penisin taban kısmına, üretra, sinirler ve penisteki kan damarlarına zarar vermemek için saat 2 ve 4 yönleri arasına veya 8 ve 10 yönleri arasına enjeksiyon yaptığınızdan emin olun. Daha sonra enjeksiyon yaptığınız yere morarma olmaması için 2 – 5 dk boyunca hafifçe basınç uygulayın. Eğer doğru doz uygulandıysa 10 – 15 dk içerisinde sertleşme gerçekleşecektir.

Yan etkiler nelerdir?
Enjeksiyonların en sık yan etkisi sertleşme sırasında peniste ağrı olmasıdır. Her 10 enjeksiyondan birinde bu olur ve sertleşmenin bitmesiyle son bulur. Bir diğer hafif yan etki ise enjeksiyon bölgesinde morarmadır.

En ciddi yan etki priapizmdir. Sertleşmenin 4 saatten uzun ve ağrılı olmasıdır. Priapizm, penis damarları içerisindeki düz kas hücrelerine zarar verebilir ve SS’yi kötüleştirebilir. Sertleşmenizin 2 – 3 saatten uzun sürmesi halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz çok önemlidir. Genelde priapizm, bir antidot (Herhangi bir zehir veya ilacın zararlı etkisini engelleyen veya ortadan kaldıran madde) enjeksiyonu ile etkin şekilde tedavi edilebilir.

Penil İmplantlar

Penil implant nedir?
Penil implant, penis protezi olarak da adlandırılır ve şiddetli SS durumunda penisin sertleşme odacıklarına yerleştirilen tıbbi bir cihazdır.

Ne zaman penil implant ameliyatını düşünmeliyim?
PDE5I ve intrakavernöz enjeksiyonları denemenize rağmen bunların SS’niz üzerinde çok az etkisi olduysa penil implant düşünebileceğiniz bir seçenektir. Aynı zamanda PDE5I veya enjeksiyon ilaçlarını kullanamıyorsanız da önerilebilir. PDE5I ve enjeksiyonu denediyseniz ve sonucundan memnun kalmadıysanız ve kalıcı bir çözüm istiyorsanız penil implant sizin için uygun bir seçenek olabilir.

Penil implant nasıl etki eder?
İki çeşit penil implant vardır: Yarı sert, şişirilemeyen implantlar ve şişirilebilir implantlar.

Yarı sert implantlar, penisin sertleşme odacıklarına yerleştirilen bükülebilir iki çubuktan oluşur. Cinsel aktivite esnasında uygun pozisyona bükülebilirler. Bu tip implantların bulunması halinde penis daima yarı serttir ve gizlemesi zor olabilir.

Şişirilebilir penil implantlar ise içi sıvı dolu cihazlardır, penisin sertleşme odacıklarında yerleştirilen iki şişirilebilir silindirden, testise yerleştirilen elle kontrol edilen bir pompadan ve penis sert değilken sıvıyı depolayan bir rezervuardan oluşur. Cihaz, pompanın birkaç kez sıkılması vasıtasıyla sıvının rezervuardan silindirlere aktarılması sayesinde şişirilir. Daha sonra, sıvının rezervuara geri aktarılması amacıyla da pompa kullanılır.

Her iki implant için de ameliyat olmanız gerekir. Her iki implant da tamamen vücudun içerisine yerleştirilir. Şişirilebilir implantlar, daha doğal bir sonuç sağladıkları için daha sık kullanılırlar. Komplike olgularda yarı sert implantlar daha uygun olabilir. Üroloğunuzla iki implant çeşidinden hangisini seçeceğinizi konuşun.

Lokalize Prostat Kanseri Tedavisinden Sonra Sertleşme Sorunu

Prostat kanseri, prostat bezinin kötü bir tümörüdür. Bu yaşlı erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Lokalize prostat kanseri için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. En yaygın olan tedavilerden ikisi prostatı alınması ve ışın tedavisidir. Bu tedavi seçenekleri cinsel sağlığı etkileyebilir ve tedavi sonrası erkekler çoğunlukla sertleşme sorunu (SS) yaşar.

Prostat kanseri tedavisi neden sertleşme sorunları ile ilişkilidir?
Prostat bezi mesanenin hemen altında yer alır ve sinirler ve kan damarları ile çevrilidir. Bu sinirler ve kan damarları normal sertleşme için gereklidir. Bu sinirlerin nerede bulunduğu anlamak ve cerrahi veya diğer tedaviler sırasında zarar görmesini önlemek için pek çok araştırma yapılmıştır.

Radikal prostatektomi
Radikal prostatektomi, tüm prostatın ve çevresindeki dokunun alındığı bir ameliyat tedavi seçeneğidir. Tümör prostat beziyle sınırlı ise cerrah ameliyat sırasında penisin sinirlerine dokunmamaya çalışacaktır. Buna sinir koruyucu cerrahi denir. Sinir koruyucu cerrahi başarılı olsa dahi radikal prostatektomi sonrasında geçici sertleşme sorunu sık görülür.

Bunun sebebi sinirlerin çok hassas olması dolayısıyla en ufak hasardan etkilenmesidir. Ameliyat sırasında herhangi bir hasar oluşursa penisin kan damarlarına giden sinirlerin sinyalleri durur. Sinirlerin iyileşmesi 2 yıl sürebilir.

Penise ve penisten kan akışını sağlayan kan damarları da ameliyattan etkilenebilir. Sonuç olarak, penisin süngerimsi dokusuna daha az kan giderek buraya hasar verir. Bu hasar nedeniyle sertleşme sorununun iyileşmesi daha zor olabilir.

Tümörün prostat dışına yayıldığı durumlarda ya da başka nedenlerden dolayı bazı durumlarda sinir koruyucu cerrahi mümkün değildir. Sinir koruyucu olmayan ameliyat sonrası, sertleşme fonksiyonun iyileşmesi beklenilmez ancak imkânsız değildir. Doktorunuz ile endişelerinizi ve olası tedavi seçeneklerini görüşün.

Radyasyon tedavisi
Kanser tedavisinin bir türü olan radyasyon, kötü hücreleri kontrol etmek veya öldürmek için kullanılır. Radyasyonun sağlıklı hücrelerin de ölmesi sebep olabilmesi dolayısıyla prostat çevresindeki penise giden sinirler ve kan damarları da zarar görebilir. Radyasyon tedavisi sonrası sertleşme sorunu riski olmasına rağmen, teknik gelişmeler ışının hassasiyetini (duyarlılığını) artırmıştır.

Tedavi sonrasında normal sertleşme olması mümkün olacak mı?
Prostat kanseri tedavisi sonrası sertleşme sorunu riski ameliyat tekniğine veya doktorunuz tarafından kullanılan radyasyonun türüne bağlıdır, ancak aynı zamanda sizinle ilgili şu özellikler de etkilidir:
Yaş
Vücut yapısı
Hastalığın özellikleri
Tedavi öncesi cinsel sağlık

Sertleşme Sorunu ile Yaşamak
Neredeyse her erkek sertleşme fonksiyonu ile kısa süreli sorunlar yaşayabilir. Hemen hemen tüm durumlarda bu belirli ve özel yaşam koşulları, sorunlar veya stresle ilgilidir. Çoğunlukla bu sertleşme sorunları durumun çözülmesi veya değiştirilmesi ile ortadan kalkar. Genellikle doktora gitmeye gerek yoktur.

6 aydan fazla sertleşme sorunu (SS) yaşarsanız profesyonel yardım almalısınız. Doktorunuz fiziksel ve psikolojik testler yaparak nedenlerini bulmanıza yardımcı olabilir. 

Sertleşme sorunu yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yaşam kalitesi hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı kapsar. Sadece sağlıklı hissetmek değil aynı zamanda sertleşme sorunu ile yaşamanın psikolojik rahatsızlığının olmaması da önemlidir. Bir başka önemli konu ise farklı insanların aynı belirtileri farklı yaşayabilmesidir. Bu nedenle kişisel deneyim ve yaşam kaliteniz göz ardı edilmemelidir; zira bunlar da tanısal testler ve tedavi sonuçları kadar önemlidir.

Kişisel ilişkiler ve seks
İki kişi arasında yakın bir ilişki karmaşıktır ve bunu birçok açıdan ele almak gerekir. Sertleşme sorunu kendinizle veya partnerinizle ilişkinizi etkileyebilir veya değiştirebilir. Utanabilir veya suçlu hissedebilirsiniz, bu da partneriniz ile bu durum hakkında konuşmanızı zorlaştırabilir. Sertleşme sorunu ciddi bir ilişki üzerinde doğrudan etkili olabilir.

Sertleşme sorunu cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Partnerinize keyif veremediğinizi düşündüğünüzde, çekici hissetmeniz ve kendine güvenmeniz ya da partneriniz ile yakın olmanız zordur. Bu güven, samimiyet ve yakınlık üzerinde de etkili olabilir. Yakınlığın yanı sıra günlük etkileşim de bu durumdan etkilenebilir.

Duygusal ve fiziksel olarak yalnız hissedebilirsiniz, çünkü tatmin edici cinsel aktivitenin olmayacağı korkusunu yaşarsınız. Bu davranış hayal kırıklığı ve küçük düşmenin bir işareti olsa da, partneriniz sizin ona duyduğunuz ilgiyi kaybettiğinizi düşünebilir. Bu onların özgüvenini ve çekicilik duygularını olumsuz etkileyebilir.

Bu değişiklikler ile uğraşmak çok zor olabilir çünkü çoğu erkek için cinsellik ve sertleşme bütün yaşamı boyunca önemlidir. Hatta inkar edip depresyona dahi girebilirsiniz. Bu nedenle sertleşme sorununun yaşam kalitesi üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir.

Çoğu erkek şefkate ve kucaklamaya ihtiyaçları olduğunu kabul etmenin uygun olmadığını düşünebilir. Partnerinizle konuşarak konuyu ele almanız önemlidir. Bu duygusal ve fiziksel mesafeyi önleyebilir ve ihtiyacınız olan rahatlığı ve duygusal desteği sağlayabilir.

Partneriniz kendi çekiciliğini ve cinsel cazibesini sizi tahrik edebilme yeteneği ile ilişkilendirmiş olabilir. Savunmasız ve reddedilmiş hissedebilir, ihanet ve terk edilme korkusu yaşayabilir. Bu duygular siz sertleşme sorunundan dolayı tatmin edici cinsel aktivite yaşayamadıkça daha da ağırlaşır. Sertleşme sorunu tedavisi sorunun fiziksel yönünü çözebilse de, siz ve partneriniz için psikolojik sonuçların da ele alınması gerekiyor olabilir. Bir terapiste danışmanız yardımcı olabilir.

Partneriniz dile getirmese de sıkıntı çekebilir, bu nedenle bu durum ile başa çıkmanın en iyi yolunu partnerinizle açıkça konuşmanız çok önemlidir.

Sertleşme sorunu sadece ciddi ilişkisi olan erkeklerin cinsel yaşamını etkilemez. Sertleşme sorunundan yakınan bekâr erkekler de bu nedenle genellikle birlikteliklerden kaçınırlar.

Bir ürolog ya da bir seksolog ile cinsel yaşamınızı görüşmek rahatsız edici olabilir, ancak bu endişeleriniz ile başa çıkmak için en etkili yoldur. Doktorunuz ile birlikte cinsel yaşamınızda neyin önemli olduğunu belirleyebilir ve tatmin edici bir cinsel yaşam için en iyi tedavi seçeneğini seçebilirsiniz. Partneriniz varsa onun da bu görüşmelere katılması önemlidir.

Bu nedenler inandırıcı görünse de, yardım istemenize ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize engel olmamalıdır.

ÜYE GİRİŞİ
KONGRELER
  • Türk Üroloji Dernekler Sempozyumu
  • Türk Üroloji Dernekler Sempozyumu
  • Türk Androloji Derneği 22. Ulusal Androloji Kongresi
İletişim
Adres: Prof. Nurettin Öktel Sokak, Lale Palas Apt.,
10/2 34382 Şişli - İstanbul

Tel: (212) 232 46 89 - (212) 241 76 62
Faks: (212) 233 98 04
e-posta: [email protected]
Dernek Hakkında
Başkanlar
Tarihçe
Tüzük
Yönetim Kurulu
Faaliyet Raporu
Komiteler
Yönergeler
Bilimsel Faaliyetler
Kongre
Sempozyum
Periyodik Toplantılar
Kongre Destek Kriterleri
Yayınlarımız
Türk Üroloji Dergisi
Türk Üroloji Seminerleri
Türk Üroloji Gazetesi
LookUs & Online Makale