Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu Yıl: 1 Sayı: 1 / 2018
Yayın Kurulu

Editör
Doç. Dr. Mehmet Fatih Akbulut

Editör Yardımcıları
Op. Dr. Fatih Yanaral
Op. Dr. Akif Erbin
Op. Dr. Faruk Özgör

Danışma Kurulu


<< geri

Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu - The Effect of Continued Low Dose Aspirin Therapy in Patients Undergoing Percutaneous Nephrolithotomy (Otto BJ, Terry RS, Lutfi FG, Syed JS, Hamann HC, Gupta M, Bird VG.)Dergi: J Urol. 2017; 5347: 77796-8. doi:10.1016/j.juro.2017.10.034

The Effect of Continued Low Dose Aspirin Therapy in Patients Undergoing Percutaneous Nephrolithotomy
Otto BJ, Terry RS, Lutfi FG, Syed JS, Hamann HC, Gupta M, Bird VG.

Özet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29107032

Prof. Dr. Ali ÜNSAL

İki santimetreden büyük veya kompleks böbrek taşları ile bazı alt kaliks taşlarında peruktan nefrolitotomi (PCNL) ilk tedavi seçeneğidir (1). Bu tedavi etkin olduğu kadar bazı kompliksyonlar da içermektedir. PCNL’ nin en önemli ve yaygın komplikasyonu kanamadır.  Tansfüzyon gerektiren kanama oranı ortalama %8-9’dur (2). Hastanın yaşı ve comorbiditeleri arttıkça bu oran da artmaktadır. Altmış yaş üstü hastalarda transfüzyon gerektiren kanama oranı %12’lere kadar çıkmaktadır (3).

PCNL yapılan hastaların yaklaşık %30 oranında değişik comorbiditeler bulunmaktadır (2).  İleri yaşlarda (>60) comorbidite oranı %60’a çıkmaktadır (3). Bu hastaların çoğu kardiyovasküler hastalık nedeniyle antikoagülan kullanmaktadırlar. PCNL’deki yaygın kanama riskinden dolayı cerrahiden 5-7 gün önce antikoagülanlar kesilmektedir. Ancak bu da tromboemboli riskini arttırmaktadır.

Bu çalışmada düşük doz aspirin (81 mg/gün) alan hastalarda ilaç kesilmeden PCNL ameliyatının etkinliği ve komplikasyonları araştırılmıştır. Düşük doz aspirin altında PCNL yapılan 67 hasta, aspirin almayan 207 hasta ile karşılaştırılmış. Her iki grupta taşsızlık oranları benzer bulunurken kanama komplikasyonu ve transfüzyon oranları arasında fark bulunmamıştır. Yine her iki grubun hastanede kalış süreleri ve 30 gün içerisinde tekrar hastaneye başvuru oranları benzer bulunmuştur.  Düşük doz aspirin altında PCNL etkin ve emniyetli bir tedavi olarak yorumlanmıştır.

PCNL’de kanama oranının etkileyen en önemli sebeplerin başında cerrahın tecrübesi ve vaka sayısı gelmektedir. Kanamayı arttıran başlıca neden ilk iğne girişinin uygun açı ve uygun yerden olmamasıdır. İkinci faktör dilatasyon sonrası trakt açısı infundibuluma paralel değilse kaliksten pelvise uzanırken nefroskop ve PCNL akses kılıfının aşırı derecede açılanmaya zorlanmasıdır. Bu durum parankimde yırtılma ve ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Dolayısıyla antikoagülan kesilmeden PCNL yapacak cerrahın en az 100 vakalık deneyimi (ki yapılan çalışmalar expert düzeyine bu sayı ile ulaşıldığını göstermiştir) ve yıllık ortalama 50-60 vaka yapıyor olması gerekmektedir (kişisel tecrübe).

Kaynaklar:

  1. European Urology Guidelines, 2018
  2. Unsal A, Resorlu B, Atmaca AF, Diri A, Goktug HN, Can CE, Gok B, Tuygun C, Germiyonoglu C.: Prediction of morbidity and mortality after percutaneous nephrolithotomy by using the Charlson Comorbidity Index.  Urology, 2012; 79(1):55-60.
  3. Resorlu B, Diri A, Atmaca AF, Tuygun C, Oztuna D, Bozkurt OF, Unsal A.: Can we avoid percutaneous nephrolithotomy in high-risk elderly patients using the Charlson comorbidity index? Urology.2012;79(5):1042-7.


<< geri

2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Üroloji Derneğine aittir.