Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu Yıl: 1 Sayı: 3 / 2018
Yayın Kurulu

Editör
Doç. Dr. Mehmet Fatih Akbulut

Editör Yardımcıları
Op. Dr. Fatih Yanaral
Op. Dr. Akif Erbin
Op. Dr. Faruk Özgör

Danışma Kurulu


<< geri

Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu - Robotic Ureteral Reconstruction Using Buccal Mucosa Grafts: A Multi-institutional Experience (Zhao LC, Weinberg AC, Lee Z, Ferretti MJ, Koo HP, Metro MJ, Eun DD, Stifelman MD.)Dergi: Eur Urol. 2017 doi:10.1016/j.eururo.2017.11.015

Robotic Ureteral Reconstruction Using Buccal Mucosa Grafts: A Multi-institutional Experience
Zhao LC, Weinberg AC, Lee Z, Ferretti MJ, Koo HP, Metro MJ, Eun DD, Stifelman MD.

Bukkal Mukoza Grefti Kullanılarak Yapılan Robotik Üreteral Rekonstruksiyon: Çok Merkezli Deneyim

Özet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29239749

Dr. Bülent ALTAY, Dr. Selami ALBAYRAK

Bu çalışmada proksimal ve mid üreteral üreter darlıklarının cerrahi tedavisinde, özellikle de uzun segment ya da multifokal üreter darlıkların veya başarısız piyeloplasti olgularının tedavisinde uygulanmak üzere yeni bir yaklaşım olarak bukkal mukoza ile robotik rekontruksiyon tekniği irledenmiştir. Nadir gözlenen olgular olması sebebiyle, 3 merkeze ait toplam 19 hastalık bir seri retrospektif olarak analiz edilmiş. Dar olan üreter segmentinin lokasyonunun ve uzunluğunun primer üretero-üretrostomiye ya da Boari flape izin vermediği olgularda; üreterokalikostomi, ototransplantasyon ve ince bağırsak interpozisyonu gibi invazif cerrahi seçenekler yerine kullanılabilecek oldukça başarılı ve minimal invazif bir teknik olarak ortaya konmaktadır.  Açık cerrahi ile aynı tekniğin başarılı sonuçları daha önce yayınlanmış olmasına karşın (1,2) robotik cerrahi kullanılarak uygulanan bukkal üreteral greft tekniğinin sonuçları ilk kez bildirilmektedir. Açık cerrahi teknikten farklı olarak sağlıklı üreter sınırlarının belirlenmesi için intaoperatif olarak indosiyanin yeşilinin (ICG) intravenöz ya da intraüreteral olarak uygulanarak floresan görüntülenmesi tekniğinin dar segment sınırlarını  başarıyla ortaya koyduğu bildirilmektedir. Dar segmentin rekonstrüksiyonu için açık cerrahiye benzer olarak iki farklı teknik uygulanmış. Birincisi (Komplet oblitere olmayan uzun segment darlıklarda) dar segmentin longitudinal olarak insizyonu ve onlay bukkal mukoza greftlemesi; İkincisi ise (kısa segment oblitere darlıklarda) distal-proksimal üreter uçlarının spatulasyonu sonrası dorsalde primer anastomoz spatule kısma bukkal mukoza greftlemesi şeklinde tanımlanmıştır. Her iki teknik için de greftin beslenmesini sağlamak üzere %90 oranında omentum, %10 oranında perirenal yağ desteğinin oldukça başarılı olduğu bildirilmektedir. Açık cerrahi için de benzer durum söz konusudur. Söz konusu seride ortalama 26 aylık bir takipte %89 başarı bildirlmekte ve primer cerrahi lokasyona ait spesifik bir komplikasyon ise bildirilmemektedir. Bu yönüyle seçilmiş vakalarda altın standart tedavi seçeneği olmaya aday bir teknik olduğu iddia edilmektedir. Elbette daha geniş prospektif karşılaştırmalı serilerden gelecek sonuçları beklemek doğu olacaktır. Söz konusu yazıda irdelenmeyen konu ise cerrahi tekniğin etkinlik ve güvenilirlik açısından önceki versiyonu olan açık cerrahi tekniği ile benzer oranlara sahip olmasına karşın hastalara ya da kurumlara karşı olan artmış maliyetlerdir. 

Kaynaklar

  1. Naude JH. Buccal mucosal grafts in the treatment of ureteric lesions. BJU Int. 1999 May;83(7):751-4.
  2. Kroepfl D, Loewen H, Klevecka V, Musch M. Treatment of long ureteric strictures with buccal mucosal grafts. BJU Int. 2010 May;105(10):1452-5.



<< geri

2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Üroloji Derneğine aittir.