Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu Yıl: 1 Sayı: 6 / 2019
Yayın Kurulu

Editör
Doç. Dr. Mehmet Fatih Akbulut

Editör Yardımcıları
Op. Dr. Fatih Yanaral
Op. Dr. Akif Erbin
Op. Dr. Faruk Özgör

Danışma Kurulu


<< geri

Güncel Literatür ve Teknoloji Forumu - Impact of Subinguinal Varicocelectomy on Serum Testosterone to Estradiol Ratio in Male Patients With Infertility (Moetaz D. Gomaa, Mokhtar A. Motawaa, Ahmed M. Al-Nashar, and Ahmed I. El-Sakka)Dergi: Urology. 2018 doi:10.1016/j.urology.2018.03.039

Impact of Subinguinal Varicocelectomy on Serum Testosterone to Estradiol Ratio in Male Patients With Infertility
Moetaz D. Gomaa, Mokhtar A. Motawaa, Ahmed M. Al-Nashar, and Ahmed I. El-Sakka

Özet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29630953

Prof. Dr. Selahattin Çayan

Çalışmada yazarlar varikoselin kendisi ve varikosel tedavisinin serum testosteron ve testosteron/östradiol düzeylerine etkisini araştırdılar. Bu amaçla 135 erkek 3 gruba bölündü: Varikoselektomi grubu (n: 45), varikoseli olan fakat tedavi edilmeyen grup (n: 45) ve varikoseli olmayan fertil grup (n:45). Yazarlar çalışma bulgularında serum testosteron düzeyi ve serum testosteron/östradiol düzeyinin varikoselli olan grupta varikoseli saptanmayan fertil gruba göre daha düşük oranda olduğunu ve subinguinal lup büyüteç yardımıyla varikoselin cerrahi tedavisini izleyen 6 ay sonunda bu oranların anlamlı arttığını gösterdiler. Varikoselin ve varikosel tedavisinin serum testosteron düzeyine etkisini araştıran son 20 yılda literatürde pek çok çalışma bulunmaktadır (1). Hatta bu etkileri ortaya konan bir meta-analiz yayınlanmıştır (2). Bu çalışma ile bir kez daha varikosel varlığının Leydig hücrelerinde olumsuz etki yaratarak testosteron düzeyini düşürebileceğini ve varikoselin cerrahi tedavisi ile testosteron düzeyinde ve testosteron/östradiol oranında artışa yol açacağı desteklenmektedir. Ancak bu çalışma, literatürdeki çalışmalara ek olarak yeni bir bulgu veya katkı sağlayamamıştır.

Ayrıca akla gelen bir yorum da varikosel varlığına rağmen varikoselli gruplarda serum testosteron düzeyinin normal olmasıdır. Normal seviyelerde olan serum testosteronun varikosel tedavisi sonrası artmasının ne gibi bir olumlu klinik sonuç doğuracağı da tartışmalıdır.

Çalışmada sperm ve hormon parametrelerinin gruplar arası karşılaştırılmasında istatistiksel hatalar mevcuttur. Yazarlar tüm gruplarda bazal hormon değerlerinin benzer olmasından yola çıkarak 6 ay sonraki değerleri gruplar arasında karşılaştırmışlardır. Bazal ve 6 ay tedavi sonrası farklarının gruplar arasında karşılaştırılması daha anlamlı olabilirdi. Yazarların bu çalışmasında olguların üçte birinde varikosel tedavi endikasyonu infertilite olmayıp skrotal ağrıdır. Bu grupta varikoselektomin hormon değerlerine etkisinin karşılaştırılması uygun değildir. Ayrıca hasta sayısının azlığı ve izlem sürelerinin sadece 6 ay olması çalışmanın etkisini azaltmaktadır.

Referanslar:

  1. Çayan S, Kadıoğlu A, Orhan İ, Kandıralı E, Tefekli A, Tellaloğlu S. The effect of microsurgical varicocelectomy on serum follicle stimulating hormone, testosterone and free testosterone levels in infertile men with varicocele. BJU Int, 1999; 84: 1046-1049.
  2. Li F, Yue H, Yamaguchi K, et al. Effect of surgical repair on testosterone production in infertile men with varicocele: a meta-analysis. Int J Urol, 2012; 19: 149-154.


<< geri

2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Üroloji Derneğine aittir.